Nieuws.

Nederlandse baanvedetten tonen vorm richting EK Apeldoorn

Tussen het wereldkampioenschap in het Poolse Pruszkow van begin maart en het Europees Kampioenschap op de baan in Apeldoorn medio oktober gaven de Europese Spelen in Minsk een mooie indicatie van de vorm van de Nederlandse baanrenners. De afgelopen vier dagen was de baanploeg van de KNWU weer de dominante baannatie op de piste. Met individuele zeges van Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, Jan Willem van Schip en Kirsten Wild en goud op de teamsprint verbaasde de Nederlandse baanequipe ook zichzelf.

Voor Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland begon het toernooi direct succesvol. Samen met afzonderlijk Nils van ’t Hoenderdaal en Roy van den Berg veroverden zij het goud op de teamsprint. Later in het toernooi versloeg Hoogland Lavreysen op de sprint, maar de Brabander pakte ook een overwinning mee door op de slotdag de keirin op zijn naam te schrijven. Lavreysen stond te kijken van al deze prestaties. “Al met al werd het een mooi toernooi, waarbij ook ik mezelf eigenlijk wist te verrassen met het niveau wat ik – buiten het echte seizoen – wist te halen. Mooi dat ik het toernooi zo kan bekronen met een tweede gouden medaille.” Ook bondscoach Hugo Haak was verrast. “De renners piekten niet naar deze wedstrijd toe, ze stonden hier in principe op hun basisniveau aan de start. We mogen dus concluderen dat de basis van onze sporters heel goed is, dat geeft vertrouwen voor het echte baanseizoen.”

Bij de vrouwen was Kirsten Wild weer eens het meest succesvolle uithangbord van de baanploeg. De Zwolse met Twentse wortels won vrijdag in Minsk de scratch en was een dag later op het omnium nog oppermachtiger. Ze sloot op zondag af met het zilver op de madison met de relatief onervaren Amber van der Hulst. Geen wonder dat chef d’equipe Pieter van den Hoogenband Wild vroeg de Nederlandse vlag te dragen bij de sluitingsceremonie in Minsk op zondagavond. “Ik kwam hier niet echt naar toe met het idee dat ik zoveel mogelijk wilde winnen. Het was ook een mooi toernooi om wedstrijdritme te houden en dingen uit te proberen. Maar als je eenmaal bezig bent, is het natuurlijk mooi om met drie medailles naar huis te gaan.” Bondscoach Tim Veldt voegde toe. “We lieten hier opnieuw zien dat ook op de duuronderdelen ons niveau heel hoog is. Kirsten was bij tijd en wijle weer zeer overtuigend in een peloton waar ze nadrukkelijk de favorietenrol had. En Jan Willem van Schip was gebrand op winst na tweede plekken in de puntenkoers en de madison (met Yoeri Havik). Dat lukte hem in het omnium, in de afsluitende puntenkoers wist hij daar de tegenstanders echt te overklassen.”

Shanne Braspennincx reikte nog naar het zilver op de kerin en greep in het sprinttoernooi maar net naast de medailles met een vierde plek.

Wil je de Nederlandse baanrenners zelf in actie zien? Koop dan kaarten voor het EK Baanwielrennen in Omnisport Apeldoorn van 16 tot 20 oktober.