DUURZAAMHEID

Als onderdeel van de Gelderse kopgroep verduurzaming Topsportevenementen wordt het EK baanwielrennen ingezet als voorloper op het gebied van verduurzaming. Houdt dit in dat wij alles perfect uitvoeren en CO2 neutraal organiseren? Dat helaas niet, maar we proberen op elk gebied de duurzaamste keuze te maken. Een greep uit de meest impactvolle initiatieven vind je op deze pagina.

EK Baan Duurzaamheid 2024 min

MVOmnispport en green key

Als gastheer van het EK baanwielrennen hebben wij een locatie nodig die zelf ook sterk inzet op verduurzaming. Met onze partner Omnisport Apeldoorn zijn er al veel initiatieven ingezet om te verduurzamen. Met o.a. het certificaat ‘’Green Key Goud’’ als gevolg.

Event initiatieven

Zoals te zien is wordt er al veel gedaan in en om Omnisport. Dit zijn veelal initiatieven waar het EK baanwielrennen weinig aan kan veranderen (zonnepanelen, warmtepompen, bushaltes). Daarom focust het EK zich op onderwerpen waar de impact nog wel mee te maken is:


Transport/Logistiek 

Er wordt sterk ingezet op samenwerkingen met lokale partijen. Hierdoor wordt er minder afstand gereden door onze leveranciers en is er minder uitstoot van CO2.

Er wordt sterk ingezet op het omdenken van transport. Hanteer als je af gaat reizen naar omnisport apeldoorn altijd het volgende stappenplan wanneer jij een keuze maakt voor jouw vervoer:

1. De eerste keuze is lopend naar Omnisport komen

2. De tweede keuze is fietsend

3. Overweeg daarna het OV (trein/bus)

4. Als je dan toch met de auto naar Omnisport Apeldoorn afreist, gebruik dan de Slinger app via onze website en vul tenminste jouw auto zoveel mogelijk.

5. Kom je toch alleen, kies dan in elk geval (waar mogelijk) voor de elektrische auto.

Om deze keuzes te stimuleren wordt er bij het EK o.a. een beveiligde fietsenstalling gefaciliteerd. Blijf onze pagina’s volgen om te horen welke voordelen jij als bezoeker op de fiets nog meer kan verwachten.


Horeca

De eerste winst voor verduurzaming is te halen in de inkoop van goederen. Alles wat wij niet inkopen wordt ook niet weggegooid. Wij kopen bewust producten (niet) in om zo te kunnen bepalen wat er aan afval over zal blijven.

Onze crew eet veelal vegetarisch en ook onze publiekscatering is overwegend vegetarisch.

Porselein wordt gebruikt waar mogelijk, hiermee wordt wegwerpservies zoveel mogelijk beperkt.

Onze koks maken eten zoveel mogelijk vers. Eten mag wettelijk namelijk zeer kort gepresenteerd worden na bereiding. Vers eten maken betekent minder weggooien.

Er worden samenwerkingen gezocht met initiatieven zoals To Good To Go. Is er eten over aan het einde van de dag kan het zomaar zijn dat jij een lekker broodje voor onderweg kan scoren tegen een zeer lage prijs.


Afval

Wij scheiden afval zorgvuldig. Dit is terug te zien in diverse afvaleilanden, waarbij 5 soorten afvalbakken gebruikt worden. Dit wordt zowel in de publieksdelen gebruikt als op het middenterrein voor de teams en backstage voor de crew.

PET-flesjes voor het goede doel. Al onze PET-flesjes worden ingezameld en ingeleverd bij onze leverancier. Het statiegeld komt ten goede aan stichting Wildlands. Minder afval en de dieren helpen in 1 dus.

Ons Green Team zorgt dat dit afval aan de achterzijde van Omnisport apeldoorn ook in de juiste afvalpersen terecht komt.

Doordat er minder wordt ingekocht is er minder afval. Dit werd kort bij het kopje horeca al toegelicht, maar speelt sterk door in ons afval.

Als er dan toch afval is proberen wij dit afval een tweede leven te geven. Wij maken onder andere van onze eventbanners boodschappentassen voor de verkoop op ons volgende evenement. Heeft u de tassen van het WK baanwielrennen 2018 en het EK baanwielrennen 2019 al gezien?


Communicatie

U zal regelmatig iets voorbij zien komen over verduurzaming, uw duurzame keuze en hoe u het beste uw steentje kan bijdragen. Zonder te communiceren weet u onze initiatieven namelijk niet. Benieuwd hoe u zo duurzaam mogelijk naar het EK kan, blijf dan op de hoogte via onze website en social media.

Social 1 woensdag 21 101 min 1