Nieuws.

Kyra Lamberink: ‘Belangrijk toernooi en seizoen voor me’

Voor Kyra Lamberink is de winter van 2019-2020 heel belangrijk met het oog op de Olympisch Spelen in Tokyo. De renster uit Bergentheim heeft een onomstreden positie veroverd als starter op de teamsprint, maar af dat traject haar naar het land van de rijzende zon leidt, is maar de vraag. “Als we op dit EK en vooral in de wereldbekers niet laten zien voor de medailles mee te kunnen doen, dan wordt voor een ander traject richting Tokyo gekozen. En is mijn rol uitgespeeld.”

Bij de mannen is de teamsprint het onderdeel waar je als mannelijke sprinter ingepast moet kunnen worden, om kans te maken op een ticket voor de Olympische Spelen en dus ook op de andere onderdelen uit te komen. Bij de vrouwen gold dat bij de vorige edities ook, maar bondscoach Hugo Haak houdt – na samenspraak met NOC*NSF – nu ook rekening met een ander scenario. Lamberink: “Het moet bij ons gevoelig sneller deze winter, we moeten echt aantonen in de eerste wereldbekers van dit jaar dat we voor een medaille mee kunnen spelen. Gebeurt dat niet, dan stuurt men twee rensters die het best uit de voeten kunnen op de andere olympische onderdelen sprint en keirin. Die doen er dan de teamsprint bij. Dan is mijn rol uitgespeeld, want mijn toegevoegde waarde ligt juist op die start. Daar heb ik me helemaal op toegelegd. Dat was wel even slikken toen die boodschap kwam. Want ik heb aan elk olympisch punt op de teamsprint bijgedragen en ook altijd gedacht dat ik via dit onderdeel naar Tokyo zou kunnen.”

De Overijsselse weet wat haar te doen staat. “Ik moet echt wel 2 a drie tienden sneller worden op de start. De afgelopen zomer heb ik vooral in het krachthonk doorgebracht om sterker te worden en een grotere versnelling rond te krijgen. Heb eigenlijk weinig wedstrijden gereden. Ook bij ons is de startpositie op de teamsprint steeds meer een specialisme geworden. Ik hoop dat we in Apeldoorn op de teamsprint een goed resultaat kunnen behalen. Op het WK verrasten we met een zilveren medaille op dit onderdeel, het zou mooi zijn om weer echt voor de medailles te strijden. Om dit belangrijke seizoen direct goed af te trappen, maar ook omdat het zó gaaf is om voor eigen publiek te schitteren.”

Op zondag rijdt ze ook nog de 500 meter. “Voor mij is dat een leuke afsluiter, maar de teamsprint heeft altijd al mijn prioriteit gehad. Als starter op de teamsprint moet ik het op dit onderdeel vooral van mijn startronde hebben en die snelheid zo lang mogelijk vol houden. Vorig jaar was ik vierde op het EK, ik zou het graag weer zo goed of zelfs beter doen. Maar het is een simpel onderdeel: je geeft alles wat je hebt en ziet dan wel waar dat toe leidt.”

Foto: Gert Bonestroo