Nieuws.

Baanselectie heeft eerste Europese titels al binnen

GENT – Het Europees Kampioenschap op de baan voor junioren en beloften (m/v) in Gent bracht de Nederlandse baanploeg zeventien medailles, waaronder vier Europese titels. Daarmee werd de doelstelling van minimaal tien plakken ruim gehaald. Harrie Lavreysen haalde alvast zijn eerste twee Europese titels van dit jaar op, nog voordat het EK voor elite in Apeldoorn van start gegaan was.

Harrie Lavreysen was gebrand op die truien met sterren. “Ik mag dan wereldkampioen sprint zijn, ik wilde nog heel graag deze leemte op mijn palmares opvullen. Onder baanrenners is deze beloftentitel hoog aangeschreven en ik won deze nog nooit. Bovendien was het mijn laatste kans. Dat ik hier de snelste tijd in de kwalificatie reed, gaf al veel vertrouwen. Vervolgens was het belangrijk om geen fouten te maken. Dat lukte en nu heb ik eindelijk deze titel binnen. Al heb ik in de wedstrijden die volgen een mooier tricot – de regenboogtrui – om te dragen.” Eerder won Lavreysen ook al het goud op de teamsprint. “Dat was het spannendste teamsprinttoernooi die ik in tijden gereden heb. We reden steeds de tweede tijd, maar wisten uiteindelijk in de finale toch het goud te pakken.” Later won hij – na fotofinish – zilver op de keirin.

Niet alleen Lavreysen, ook talentcoach Fulco van Gulik kon tevreden naar huis. Hij zag bij de junioren (m/v) Casper van Uden de titel pakken op het omnium en Daniek Hengeveld bij de afvalkoers. “Het is mooi om te constateren dat onze jongeren hier zo succesvol waren. Van Harrie Lavreysen wisten we dat hij hier om de zege mee zou doen, voor veel anderen was dit toch een ontdekkingsreis. We zijn bij de elite zeer succesvol op de baan, maar gelukkig zit daar achter ook veel potentieel. Met de renners die hier succesvol waren of er net naast grepen en met diegenen die nog niet goed genoeg waren om mee te gaan, zullen we ooit moeten gaan oogsten op de Olympische Spelen van 2024. We zijn er nog niet, maar we staan er nu wel goed voor.”

Wil je de Nederlandse baanrenners zelf in actie zien? Koop dan kaarten voor het EK Baanwielrennen in Omnisport Apeldoorn van 16 tot 20 oktober. Zo kun je op woensdag 16 oktober de wereldkampioenen op de teamsprint in actie zien. De Nederlandse mannen zijn deze winter nog ongeslagen. Ook de afvalkoers vrouwen en scratch mannen staan dan op het programma Op donderdag 17 oktober zijn in de voorronden van de sprint onder anderen wereldkampioen Harrie Lavreysen en runner-up Jeffrey Hoogland te zien. Net als de scratch bij de mannen en de afvalkoers bij de vrouwen. Vrijdag 18 oktober wordt het sprinttoernooi bij de mannen en vrouwen beslist. Ook rijden beiden het omnium. Op het laatste onderdeel is Kirsten Wild draagster van de regenboogtrui. Zaterdag 19 oktober is de dag van het keirintoernooi (m/v), de individuele achtervolging en de puntenkoers. Op zondag tenslotte zijn de kilometer (mannen), de 500 meter (vrouwen) en de spectaculaire koppelkoersen te zien. Amy Pieters en Kirsten Wild veroverden op dat onderdeel eerder dit jaar de wereldtitel.

Foto: archieffoto – Harrie Lavreysen