Op donderdag 30 november onthulden wereldkampioen baanwielrennen Harrie Lavreysen en wethouder topsportevenementen Nick Derks een muurschildering in de overdekte fietsenstalling aan de Paslaan. Deze kunstzinnige creatie dient als een gedenkwaardig symbool voor het aankomende EK Baanwielrennen, dat plaatsvindt van 10 tot en met 14 januari 2024 in Omnisport Apeldoorn. Wethouder Nick Derks benadrukte dat het kunstwerk een prachtige en kleurrijke representatie is van het baanwielrennen, waarmee Apeldoorn op een mooie manier verbonden wordt met deze stoere sport.

Tijdens de onthulling waren de leerlingen van groep 8 van basisschool De Eendracht aanwezig. Ze stonden gereed om nieuwsgierige vragen te stellen aan zowel de wethouder als de wereldkampioen. Een van de gestelde vragen was gericht op de belangrijkste overwinning van de wereldkampioen, waarop Harrie Lavreysen antwoordde: "Die vraag is eenvoudig te beantwoorden. Dat waren de Olympische Spelen." Na de onthulling van het kunstwerk namen de kinderen deel aan een opwindende slow bike race, waarbij de uitdaging lag in het zo langzaam mogelijk fietsen van punt A naar punt B. Dit zorgde voor een vrolijke afsluiting van een succesvolle onthullingsceremonie en beloofde een veelbelovende start van de aanloop naar het EK Baanwielrennen.

Schermafbeelding 2023 12 01 154252

Tal van activiteiten markeren de aanloop naar het EK Baanwielrennen. Naast het onthullingsmoment van het kunstwerk, zijn er diverse initiatieven genomen om de betrokkenheid te vergroten. Op verschillende basisscholen vonden bijvoorbeeld 'ukkie pukkie'-races plaats, werden fietsclinics georganiseerd in Omnisport en werd een fotowedstrijd gelanceerd voor amateurfotografen. De gelukkige winnaars van deze wedstrijd krijgen de exclusieve gelegenheid om tijdens het EK baanwielrennen indrukwekkende foto's te maken van de topsporters in actie.

De organisatie van het EK Baanwielrennen wordt beheerd door Libéma profcycling. Rens Kamphuis, de projectleider van Libéma profcycling, benadrukt het bredere doel van het muurschilderij: "Dit kunstwerk weerspiegelt onze intentie als organisatie van het EK baanwielrennen om duurzame maatschappelijke verbindingen te smeden die verder reiken dan het evenement zelf. Met dit project slaan we een brug tussen de kunst- en cultuursector en de sport, waardoor het EK baanwielrennen een blijvende impact heeft, zelfs na de afsluiting van het evenement."

Daarnaast is het muurschilderij ook te downloaden als kleurplaat. Duik in de sfeer van het EK Baanwielrennen en geef het muurschilderij je eigen creatieve twist!