Ook in de Zesdaagse van Rotterdam (12-17 december) en op het NK Baan op 27, 28 en 29 december zien de baanfans Lavreysen van dichtbij, maar het EK staat sportief nog net een treetje hoger voor de Brabander, die inmiddels alweer jaren in Apeldoorn woonachtig is. ‘’Dit wordt het laatste grote toernooi voor de Olympische Spelen in Parijs. De andere wedstrijden zijn een mooie mogelijkheid om wat wedstrijdtactieken uit te proberen, op het EK gaat het puur en alleen om de prijzen. Ik krijg er nooit genoeg van om titels en truien te winnen en dat is ook op dit Europees Kampioenschap de bedoeling.’’

Topvorm verwacht

Lavreysen ondervindt momenteel in internationale toernooien veel tegenstand van de Australische sprinters, maar zal in Apeldoorn met andere tegenstanders van zijn eigen continent af te rekenen krijgen. ‘’Ik ben heel benieuwd waar iedereen staat. Je ziet vaak dat een laatste grote toernooi als kwalificatiemoment dient voor de Spelen, dus er zullen zeker een aantal renners in topvorm aan de start staan en ook gebrand zijn op mooie prestaties. De Britten, de Fransen, wat outsiders misschien, ik ben benieuwd naar hoe ze ervoor staan. "En natuurlijk is Lavreysen nieuwsgierig naar de vorm van Jeffrey Hoogland, die in finales van WK’s en op de Spelen de tegenstander was van Lavreysen. ‘’We hebben elkaar al een tijd niet meer in wedstrijden getroffen, maar met zijn geslaagde wereldrecordpoging op de kilometer in Mexico heeft Jeffrey wel laten zien in vorm te zijn."

"Ik vind het altijd heel bijzonder om voor publiek om de prijzen te rijden op onze thuisbaan."
Harrie Lavreysen

Harrie Lavreysen heeft net een pittige maar zeer geslaagde vierweeks toernooi achter de rug in de Champions League. De wereldkampioen en olympisch kampioen op de sprint en teamsprint reisde ervoor naar Mallorca, Berlijn, Parijs en Londen. Zijn volgende doel bevindt zich dichter bij huis met het EK Baanwielrennen in Omnisport Apeldoorn. Hij is ambassadeur van het toernooi en wil er voluit voor goud gaan. "Ik vind het altijd heel bijzonder om voor publiek om de prijzen te rijden op onze thuisbaan."

Mooie wisselwerking met volle tribunes

Truien en gouden plakken winnen, daar leeft Harrie Lavreysen voor. "Trainen is ook belangrijk, maar je traint om wedstrijden te rijden én te winnen. Ik houd van dat wedstrijdelement erbij, daar ben je topsporter voor." En hij geniet dan ook nog eens van de mogelijkheid te kunnen uitblinken voor de ogen van de Nederlandse wielerfans op de baan waar hij al zoveel trainingsuren afwerkte. "Ik kan me van het WK in 2018 en het EK in 2019 herinneren hoe bijzonder het was om de baan op te komen als de tribunes vol zijn. Je herkent je eigen piste dan even niet, normaal rijden we voor lege tribunes op training. Het is echt heel tof om nu je laatste grote toernooi voor de Spelen van Parijs voor eigen publiek te rijden. Dan voel je je verbonden met de fans van het baanwielrennen. Behalve zoveel mogelijk grote prijzen pakken, vind ik het belangrijker om de jeugd te inspireren om te sporten, om te gaan baanwielrennen ook. Daar is dit EK ook weer een prima podium voor. Ik kijk er naar uit en hoop op een mooie wisselwerking met de volle tribunes in Omnisport. Dat geeft zo’n kick!"

Het EK Baanwielrennen vindt van 10 tot en met 14 januari 2024 plaats in Omnisport Apeldoorn. De Europese wielertop strijdt vijf dagen lang om de vele witte kampioenstruien met de blauwe banen en de gele sterren. Omnisport is de belangrijkste wielerbaan van Nederland. De Nederlandse sporters rekenen op volle tribunes en beloven in ruil daarvoor maximale inzet en resultaten. Kom je ook? Koop je tickets via ekbaanwielrennen.nl.